starostwo powiatowe w sochaczewie

powiat sochaczew

Aktualności O SZKOLE Logowanie Dziennik Vulcan - powiat sochaczewski Instrukcja logowania Office365 Rekrutacja 2023/2024 ROK SZKOLNY 2022/2023 MATURA Kształcenie zawodowe Patronat WSIiZ DLA UCZNIA i RODZICA Statut szkoły KIERUNKI KSZTAŁCENIA w roku szkolnym 2023/2024 PROJEKTY DOFINANSOWANE ZE ŹRÓDEŁ UE O patronie Konkursy i olimpiady UNESCO Kontakt z nami DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI BIP Wersja kontrastowa

Konkurs gastronomiczny „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2019”

11-06-2019 09:34

A A A

4 czerwca 2019 roku uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie wzięli udział w konkursie gastronomicznym „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2019”, który odbył się w Zespole Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Organizatorami konkursu byli: Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim oraz Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, pod patronatem: Mazowieckiego Kuratora Oświaty, Marszałka Województwa Mazowieckiego, Starosty Grodziskiego oraz Burmistrza Grodziska Mazowieckiego. Konkurs adresowany był do uczniów klas I, II, III i IV technikum kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, a jego celem było rozwijanie kompetencji zawodowych uczniów w zakresie technik sztuki kulinarnej.

W marcu odbyły się eliminację szkolne do konkursu, gdzie zgłosiły się następujące drużyny: Martyna Frankowska z Darią Waśniowską – uczennice klasy III TŻiUG, Adamska Karolina z Malejko Dominiką – uczennice klasy III TŻiUG, Anna Nowakowska z Radosławem Kowalskim, uczniowie klasy III TŻiUG, oraz Klaudia Orlińska z Małgorzatą Strzelecką – uczennice klasy II TŻiUG. Do etapu regionalnego zakwalifikowały się: Adamska Karolina oraz Malejko Dominika. Uczniów do konkursu przygotowały Pani Aldona Charzyńska i Pani Agnieszka. Umiastowska – nauczycielki przedmiotów zawodowych.

Uczennica Dominika Malejko zakwalifikowała się do części teoretycznej polegającej na rozwiązaniu testu wiedzy teoretycznej z zakresu „Warzywa, owoce, zboża i alternatywne sposoby odżywiania się”, oraz Karolina Adamska do części praktycznej, polegającej na przygotowaniu smoothie, gorącej przekąski oraz deseru na bazie produktów: tofu, kasza jaglana, kapusta biała, natka pietruszki, orzechy laskowe.

W konkursie udział wzięło 12 zespołów, które prezentowały bardzo wysoki i wyrównany poziom.  W części teoretycznej Dominika Malejko zdobyła 36 punktów z 40 możliwych do uzyskania i tym samym zajęła I miejsce. Jest to ogromny sukces i wyróżnienie dla naszej szkoły, ponieważ jest to bardzo prestiżowy konkurs.

GRATULUJEMY I ŻYCZYMY DALSZYCH SUKCESÓW!!!

ZOBACZ GALERIE

powiat sochaczew powiat sochaczew powiat sochaczew
180816 odwiedzin