10-11-2021 00:15
We wtorek 9 listopada odbyły się kolejne zajęcia w ramach Projektu ”Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”.
To był wyjątkowy czas, w którym uczestnicy kursu nauczyli się specyfiki zawodu baristy oraz zasad profesjonalnego parzenia kawy.
Szkolenie odbyło się w sali nr 132, której wyposażenie pozwoliło na komfortowe przeprowadzenie profesjonalnego kursu.
Zajęcia prowadził pan Łukasz Ziarko. Barista z długoletnim doświadczeniem. Właściciel oraz trener Szkoły Baristów. Lata doświadczenia i pasja skłoniły go do przekazywania wiedzy i kreowania kultury picia kawy oraz jej poprawnego przygotowania.
Szkolenie obejmowało część teoretyczną, 1 godz. - informacje o kawie, skąd pochodzi, poznanie jej odmian i charakterystyk, droga od plantacji, obróbka ziarna, wypalanie kawy.
Praktyka czyni mistrza, więc na tę część przeznaczono 5 godzin. Przedstawiono zawód, organizację pracy za barem zgodnie z HACCP, uczestnicy zapoznali się z akcesoriami baristy, budową ekspresu, poznali zasady 4 M, czyli czterech parametrów niezbędnych do przygotowania tradycyjnego włoskiego espresso, ubijania kawy w portafiltrze, przygotowania espresso, teksturowania mleka, przygotowania napojów na bazie espresso, łączenia dodatków.
Uczniowie poznali także alternatywne metody parzenia kawy Drip, French Press, Aeropress, Cold Drip, Cold Brew: - różnice sensoryczne w różnych gatunkach kaw na świecie, różne metody parzenia kaw na świecie, wpływ wody na napar, wpływ grubości mielenia ziarna na napar.
Wszyscy pozytywnie zaliczyli egzamin końcowy i otrzymali certyfikaty ukończenia kursu baristy.
Gratulujemy nowych możliwości zawodowych, życzymy sukcesów i dalszego rozwoju w tej dziedzinie!
ZOBACZ GALERIE