starostwo powiatowe w sochaczewie

powiat sochaczew

Aktualności O SZKOLE Statut szkoły Kalendarz roku szkolnego 2024/2025 Matura 2025 PROJEKTY DOFINANSOWANE ZE ŹRÓDEŁ UE DLA UCZNIA i RODZICA Logowanie Dziennik Vulcan - powiat sochaczewski Egzamin Zadowowy PROGRAM WYCHOWAWCZO - PROFILAKTYCZNY Patronat WSIiZ Wykaz podręczników na rok szkolny 2024/2025 Instrukcja logowania Office365 ROK SZKOLNY 2022/2023 Rekrutacja 2023/2024 KIERUNKI KSZTAŁCENIA w roku szkolnym 2023/2024 Kształcenie zawodowe O patronie Konkursy i olimpiady UNESCO Kontakt z nami DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI BIP Wersja kontrastowa

Zapachniało kawą……

10-11-2021 00:15

A A A

We wtorek 9 listopada odbyły się kolejne zajęcia w ramach Projektu ”Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”. 

To był wyjątkowy czas, w którym uczestnicy kursu nauczyli się specyfiki zawodu baristy oraz zasad profesjonalnego parzenia kawy. 

Szkolenie odbyło się  w sali nr 132, której wyposażenie pozwoliło na komfortowe przeprowadzenie profesjonalnego kursu. 

Zajęcia prowadził pan Łukasz Ziarko. Barista z długoletnim doświadczeniem. Właściciel oraz trener Szkoły Baristów. Lata doświadczenia i pasja skłoniły go do przekazywania wiedzy i kreowania kultury picia kawy oraz jej poprawnego przygotowania. 

Szkolenie obejmowało część teoretyczną, 1 godz. - informacje o kawie, skąd pochodzi, poznanie jej odmian i charakterystyk, droga od plantacji, obróbka ziarna, wypalanie kawy. 

Praktyka czyni mistrza, więc na tę część przeznaczono  5 godzin. Przedstawiono zawód, organizację pracy za barem zgodnie z HACCP, uczestnicy zapoznali się  z akcesoriami baristy, budową ekspresu, poznali zasady 4 M, czyli czterech parametrów niezbędnych do przygotowania tradycyjnego włoskiego espresso, ubijania kawy w portafiltrze, przygotowania espresso, teksturowania mleka, przygotowania napojów na bazie espresso, łączenia dodatków. 

Uczniowie poznali także alternatywne metody parzenia kawy Drip, French Press, Aeropress, Cold Drip, Cold Brew: - różnice sensoryczne w różnych gatunkach kaw na świecie, różne metody parzenia kaw na świecie, wpływ wody na napar, wpływ grubości mielenia ziarna na napar.

Wszyscy pozytywnie zaliczyli egzamin końcowy i otrzymali certyfikaty ukończenia kursu baristy.  

Gratulujemy nowych możliwości zawodowych, życzymy sukcesów i dalszego rozwoju w tej dziedzinie!

 

ZOBACZ GALERIE

powiat sochaczew powiat sochaczew powiat sochaczew
194300 odwiedzin