08-11-2021 00:09
W miniony weekend uczestnicy projektu „Okno na karierę” wzięli udział w dwóch kursach.
W czasie kursu „Sushi” uczniowie poznali tajniki przyrządzania tej znanej na całym świecie potrawy z kuchni narodowej Japonii. Prowadzący Bartłomiej Heba objaśnił jak wybrać najlepsze składniki, po czym poznać świeżość ryb, owoców morza i dojrzałość egzotycznych owoców. Każdy z uczestników pracowicie zawijał w arkusze z alg ryż z tradycyjnymi dodatkami. Na zakończenie pełna taca sushi została opróżniona w oka mgnieniu, w czym pomogli koledzy z drugiego kursu.
Uczestnicy kursu „Fotografii” pod okiem fotografa Jacka Półtoraka mogli poznać zasady wykonywania fotografii plenerowej, portretowej i fotoreportażu. Na prośbę uczniów prowadzący przeprowadził również ćwiczenia kompozycji i fotografii potraw. Każdy mógł dowiedzieć się o zasadach doboru aparatu, obiektywu i oświetlenia zależnie od rodzaju fotografowanego obiektu. Po wykonaniu zdjęć uczniowie ćwiczyli profesjonalną obróbkę cyfrową obrazów.
Projekt „OKNO na karierę” jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego oraz z budżetu państwa w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020.
ZOBACZ GALERIE