26-05-2021 12:10
W miniony weekend mogliśmy zainaugurować cykl profesjonalnych i certyfikowanych kursów w ramach projektu dofinansowanego ze środków UE „Okno na karierę”.
Nauczyciele mieli możliwość skorzystania ze szkolenia „Monoporcje”, zaś uczniowie realizowali kurs „Cukiernik II stopnia”.
Uczniowie i nauczyciele pod okiem mistrzów cukiernictwa, p. Anny Jędrzejewskiej i p. Pavlo Baranova poznali sposoby przygotowania wykwintnych deserów restauracyjnych, zwanych także profesjonalnie monoporcjami cukierniczymi. Są to najnowsze trendy w sposobie przyrządzania i podawania deserów w najlepszych restauracjach i kawiarniach. Mają one zachwycać gościa bogactwem różnych smaków, aromatów, tekstur, fakturami wykończenia i fantazyjnym sposobem podania. Każdy deser powinien być bardzo starannie przyrządzony z najlepszych surowców. Skład takiego deseru jest bardzo skomplikowany. Powinien on zawierać coś chrupkiego, aksamitnie kremowego, a także powinien być przełamany smakami owocowych frużelin, galaretek i musów. Pożądana jest również przemyślnie ukryta płynna słodkość, która ujawnia się po skruszeniu naczynka z czekolady lub karmelu. Do wykończenia używa się kolorowych glazur, płatków złota, owoców i ozdób z karmelu i czekolady.
Zarówno nauczyciele, jak i uczniowie mieli możliwość opanowania technik cukierniczych oraz zasad komponowania smaków i tekstur. Prowadzący zachęcali do kreatywnego eksperymentowania, odwagi i fantazji w sposobach prezentacji dań.
Wykonane desery zostały tak przyrządzone, aby zgodnie trendami sztuki cukierniczej, pieściły wszystkie zmysły. Fotografie, niestety, działają tylko na zmysł wzroku.
ZOBACZ GALERIE