starostwo powiatowe w sochaczewie

powiat sochaczew

Aktualności O SZKOLE Statut szkoły Kalendarz roku szkolnego 2024/2025 Matura 2025 PROJEKTY DOFINANSOWANE ZE ŹRÓDEŁ UE DLA UCZNIA i RODZICA Logowanie Dziennik Vulcan - powiat sochaczewski Egzamin Zadowowy PROGRAM WYCHOWAWCZO - PROFILAKTYCZNY Patronat WSIiZ Wykaz podręczników na rok szkolny 2024/2025 Instrukcja logowania Office365 ROK SZKOLNY 2022/2023 Rekrutacja 2023/2024 KIERUNKI KSZTAŁCENIA w roku szkolnym 2023/2024 Kształcenie zawodowe O patronie Konkursy i olimpiady UNESCO Kontakt z nami DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI BIP Wersja kontrastowa

Słodkie kursy dla zawodowców w „Ogrodniku”

26-05-2021 12:10

A A A

W miniony weekend mogliśmy zainaugurować cykl profesjonalnych i certyfikowanych kursów w ramach projektu dofinansowanego ze środków UE „Okno na karierę”.

Nauczyciele mieli możliwość skorzystania ze szkolenia „Monoporcje”, zaś uczniowie realizowali kurs „Cukiernik II stopnia”.

Uczniowie i nauczyciele pod okiem  mistrzów cukiernictwa, p. Anny Jędrzejewskiej i p. Pavlo Baranova poznali sposoby przygotowania wykwintnych deserów restauracyjnych, zwanych także profesjonalnie  monoporcjami cukierniczymi. Są to najnowsze trendy w sposobie przyrządzania i podawania deserów w najlepszych restauracjach i kawiarniach. Mają one zachwycać gościa bogactwem różnych smaków, aromatów, tekstur, fakturami wykończenia i fantazyjnym sposobem podania. Każdy deser powinien być bardzo starannie przyrządzony z najlepszych surowców. Skład takiego deseru jest bardzo skomplikowany. Powinien on zawierać coś chrupkiego, aksamitnie kremowego, a także powinien być przełamany smakami owocowych frużelin, galaretek i musów. Pożądana jest również przemyślnie ukryta płynna słodkość, która ujawnia się po skruszeniu naczynka z czekolady lub karmelu. Do wykończenia używa się kolorowych glazur, płatków złota, owoców i ozdób z karmelu i czekolady.

Zarówno nauczyciele, jak i uczniowie mieli możliwość opanowania technik cukierniczych oraz zasad komponowania smaków i tekstur. Prowadzący zachęcali do kreatywnego eksperymentowania,  odwagi i fantazji w sposobach prezentacji dań.

Wykonane desery zostały tak przyrządzone, aby zgodnie trendami sztuki cukierniczej, pieściły wszystkie zmysły. Fotografie, niestety, działają tylko na zmysł wzroku.

ZOBACZ GALERIE

powiat sochaczew powiat sochaczew powiat sochaczew
194300 odwiedzin