19-03-2021 14:40
„Stawiam na wieprzowinę” to cykl warsztatów prowadzonych przez słynnego kucharza Marcina Budynka, w ramach V edycji ogólnopolskiego programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa wieprzowego, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych.
12 marca 2021r Zespół Szkół RCKU miał przyjemność gościć Akademię Kulinarną p.Marcina Budynka. Zaproszeni goście wygłosili prelekcję z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego oraz jego wartości odżywczej. Część warsztatowa przebiegała w pracowni gastronomicznej, wzięło w niej udział 20 uczniów klasy 2 TŻG- technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie poznali nowoczesne metody obróbki mięsa, sposoby marynowania mięsa , kompozycje smakowe i aranżacje potraw. Pod okiem profesjonalnych kucharzy uczestnicy spotkania przygotowali wiele potraw z mięsa wieprzowego.
Dzięki warsztatom uczniowie szkoły mieli możliwość rozwinąć swoje zainteresowania kulinarne oraz zdobyć nowe doświadczenia, które w przyszłości niewątpliwie wykorzystają w pracy zawodowej.
Na zakończenie warsztatów młodzież technikum, została obdarowana profesjonalnymi patelniami gastronomicznymi, dyplomami oraz fartuchami. Koordynatorem warsztatów kulinarnych w „Ogrodniku” była p.Aneta Bożewska –nauczyciel przedmiotów zawodowych.
ZOBACZ GALERIE