starostwo powiatowe w sochaczewie

powiat sochaczew

Aktualności O SZKOLE DLA KANDYDATA KIERUNKI KSZTAŁCENIA w roku szkolnym 2021/2022 PROJEKTY DOFINANSOWANE ZE ŹRÓDEŁ UE DLA UCZNIA i RODZICA Kształcenie zawodowe Statut szkoły O patronie Konkursy i olimpiady Z ŻYCIA SZKOŁY Kontakt z nami DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI Wersja kontrastowa

„Ogrodnik” gotuje z MARCINEM BUDYNKIEM

19-03-2021 14:40

A A A

„Stawiam na wieprzowinę”  to cykl warsztatów prowadzonych przez słynnego kucharza Marcina Budynka, w ramach V edycji  ogólnopolskiego programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa wieprzowego, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych.

12 marca 2021r Zespół Szkół RCKU miał przyjemność gościć  Akademię Kulinarną p.Marcina Budynka. Zaproszeni goście wygłosili prelekcję z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego oraz jego wartości odżywczej. Część warsztatowa przebiegała w pracowni gastronomicznej, wzięło w niej udział 20 uczniów klasy 2 TŻG- technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie poznali nowoczesne metody obróbki mięsa, sposoby marynowania mięsa , kompozycje smakowe i aranżacje  potraw. Pod okiem profesjonalnych kucharzy uczestnicy spotkania przygotowali wiele potraw z mięsa wieprzowego.

Dzięki warsztatom uczniowie szkoły mieli możliwość rozwinąć swoje zainteresowania kulinarne oraz zdobyć nowe doświadczenia, które w przyszłości  niewątpliwie wykorzystają w pracy zawodowej.

Na zakończenie warsztatów młodzież  technikum, została obdarowana  profesjonalnymi patelniami gastronomicznymi, dyplomami oraz fartuchami. Koordynatorem warsztatów kulinarnych w „Ogrodniku” była p.Aneta Bożewska –nauczyciel przedmiotów zawodowych.

ZOBACZ GALERIE

53728 odwiedzin